- Μουσείο, Αρχαιολογικό Άμφισσας
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2001 σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό της πόλης (Αρείου Πάγου 1).
Η συλλογή του περιλαμβάνει ευρήματα από την ίδια την πόλη και από άλλες τοποθεσίες του νομού Φωκίδας.
Στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου παρουσιάζονται ευρήματα από την αρχαία Κίρρα, το επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών, κοντά στη σημερινή Ιτέα. Θα δείτε κυρίως κεραμική των προϊστορικών χρόνων, που βρέθηκε σε οικίες και τάφους της εποχής του χαλκού, και πήλινα αφιερώματα ενός ιερού των υστεροαρχαϊκών και κλασικών χρόνων που πιθανόν ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, στην Άρτεμη και στη Λητώ.
Στη συνέχεια εκτίθενται γλυπτά από το Κάλλιο της Αιτωλίας, την αρχαία πόλη που σήμερα σκεπάζεται από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Ανάμεσα στα κτίρια του Καλλίου ήταν και το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, απ’ όπου θα δείτε ένα άγαλμα της Περσεφόνης, που βρέθηκε στη θέση του μέσα στο σηκό του ναού. Θα δείτε, επίσης, χάλκινα αφιερώματα από το ιερό της Δήμητρας στο Πολύδροσο, τον αρχαίο Έρωχο, και ευρήματα από την Κρίσσα, πόλη που αναφέρεται από τον Όμηρο και τα λείψανά της αναγνωρίστηκαν κοντά στο σημερινό χωριό Χρυσό.
Στη μεγάλη αίθουσα του ορόφου εκτίθενται, ταξινομημένα κατά θεματικές ενότητες, ευρήματα μέσω των οποίων αντλούμε πληροφορίες για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία μητρόπολη των δυτικών Λοκρών, τη σημερινή Άμφισσα.
Η αρχαία Άμφισσα βρισκόταν στο όρος Έλατο, που υψώνεται πανω από τη σύγχρονη πόλη. Σήμερα σώζονται τμήματα του ισχυρού τείχους των κλασικών χρόνων, κάτω από την οχύρωση που χτίστηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας. Τα ευρήματα του μουσείου προέρχονται από οικίες, τάφους και άλλα οικοδομήματα και πιστοποιούν την κατοίκηση της Άμφισσας από τα γεωμετρικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία των κλασικών χρόνων, ένα χάλκινο αγαλμάτιο της Άρτεμης, χαριτωμένα πήλινα ειδώλια γυναικών και γυάλινα αγγεία των ρωμαϊκών χρόνων.
Η μικρότερη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του χρήματος και των συναλλαγών, από την εποχή των προκερματικών χρημάτων, με ευρήματα από το ιερό της Δήμητρας στον Έρωχο, έως το ηλεκτρονικό άυλο χρήμα της εποχής μας.
Στους στεγασμένους χώρους του κήπου που περιβάλλει το κτίριο του μουσείου, έχουν τοποθετηθεί τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων από παλαιοχριστιανικά οικοδομήματα που έχουν εντοπιστεί στην Άμφισσα και επιγραφές, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής.
Άποψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας, το οποίο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό της πόλης.
Λεπτομέρεια ψηφιδωτού του β’ μισού του 5ου αι. (Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας).
Υδρία από την Ιτέα, έργο του β’ μισού του 11ου αι. π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας).
Παράσταση αυλητή (5ος αι. π.Χ.) από κύλικα (Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας).
Dictionary of Greek. 2013.